Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Търговците на отпадъци влизат в общ регистър

Предвиждат се по-строги мерки за всички инсталации за изгаряне на боклуци, посочи председателят на парламентарната екокомисия Ивелина Василева

Търговците на отпадъци влизат в общ регистър

Снимка: Архив БТА

Всички търговци на отпадъци ще бъдат включени в общ регистър, за да се плаща задължителната лицензионна такса. Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната екокомисията и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Още по темата

По думите ѝ законовите промени за горенето на боклук, предложени от ГЕРБ, транспонират европейското законодателство и са дори по-строги.

Тя напомни, че досега в закона се е предвиждало на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) да са подложени всички инсталации за изгаряне за над 100 тона, а с промяната се предвижда всички инсталации да минават процедура по ОВОС, включително и тези за експерименталното изгаряне. Предвижда се и пълен анализ за потенциално въздействие на околната среда и участие на обществеността в обществени обсъждания и мнения.

"Въведохме в закона с колегите от ГЕРБ затягане на контрола за всички депа и инсталации, което предвижда да има видеонаблюдение в реално време с връзка към общините и РИОСВ", обясни Василева, която беше екоминистър във второто правителство на Борисов. "Това отново ще помогне за повече прозрачност, видимост на процесите и недопускане на нарушения. Защото операторите са длъжни не само да поддържат това видео наблюдение, но да пазят и записи шест месеца след това, т.е. всеки, който допусне нарушение, ще бъде подложен на много сериозни санкции", допълни тя.

"Ако в момента има внос на отпадък, той е само по регламентиран начин", категорична е Василева.

Още по темата

Според нея екоминистърът Емил Димитро е предприел мерки за ограничаване на вноса на отпадъци и има изграден Оперативен щаб. Тепърва ще вървят обсъждания и ще се приемат от всички страни предложения за затягане на контрола с отпадъците, коментира депутатът.

"Това, което е важно, е да се установят незаконните практики, те ще бъдат санкционирани, най-важно е да не бъдат допускани, защото всичко, което касае околната среда, влияе и върху здравето на хората и в този смисъл изключително важно е фокусът да бъде върху контрола", заяви председателят на Комисията по околната среда и водите. "България като част от ЕС трябва да прилага принципа за свободно движение на стоки. Факт е, че отпадъците, които се внасят, подлежат на последваща преработка, рециклиране, и в този смисъл те имат характер на стока, затова на границите трябва да се установи много строг контрол и то не само по документи”, допълни тя.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Пропадна и третият търг за 52 електробуса в столицата